Home CCS Nieuws Wie zijn wij Wat doen wij Werken bij CCS Bekijk onze nieuwsbrief Contact
< WERKGEBIEDEN
Agrarische sector

MEER WETEN?
Neem dan contact met ons op. Bel 0570-667 000 of
stuur een e-mail
Aanmelden nieuwsbrief
Nu ook te volgen via:DUURZAME ENERGIE VOOR DE AGRARISCHE SECTOR

Op een boerderij wordt veel biomassa geproduceerd, energie verbruikt en is vaak veel ruimte beschikbaar. Door de gestegen energiekosten is de productie van duurzame energie op een boerderij interessant. Hierbij zijn de twee favoriete opties vergisting en houtverbranding. Door de stijgende kosten voor de afzet van mest is ook mestverwerking een interessante techniek (vaak in combinatie met vergisting).

Vergisting
Bij vergisting wordt mest in een verwarmde tank gebracht. Bacteriën breken de biomassa af en produceren biogas. Met biogas kan groen gas of groene stroom/warmte opgewekt worden. Tot nu toe was alleen mest vergisten niet rendabel, maar met nieuwe regelgeving en een nieuwe generatie vergisters is een vergister al rendabel met alleen de eigen mest als input.
Grote boerderijvergisters kunnen tot wel 2 MW aan elektriciteit opwekken (genoeg voor ongeveer 4.500 huishoudens). Naast biogas, ontstaat er bij vergisting ook digestaat. Onder voorwaarden mag dit digestaat als mest toegepast worden.
Belangrijk voor rendabele vergisting is de goede mix van mest met andere producten, waarbij deze andere producten niet te duur zijn en veel biogas opleveren. Verder is het belangrijk dat de geproduceerde energie goed afgezet wordt. Bij het leveren van elektriciteit uit een WKK betekent dit dat de warmte maximaal geleverd kan worden aan een klant. Groen gas moet geleverd kunnen worden aan een gasnet op korte afstand. Een mooi voorbeeld van een gaswasser die op boerderijschaal van biogas groen gas kan maken is de Bio-Up. Zie voor meer informatie de aparte website: Bio-Up

Is vergisting op uw boerderij haalbaar? Probeer het uit!  klik hier >

Voor een uitgebreidere berekening kunt u onze vergistingstool downloaden. Wij adviseren om deze tool samen met een adviseur in te vullen.


 
Postadres: Postbus 780 7400 AT DEVENTER Bezoekadres: Binnensingel 3 7411 PL DEVENTER           Tel. 0570-667000            Email: info@cocos.nl
ONLINE SCANS
 
Biogasscan
Houtverbrandingsscan
Boerderijschaal vergisting

TOOLS & DOWNLOADS
 
Offline expert biogasscan
Offline expert houtverbrandingsscan