Home CCS Nieuws Wie zijn wij Wat doen wij Werken bij CCS Bekijk onze nieuwsbrief Contact
< WERKGEBIEDEN
Utiliteit

Zorgsector
MEER WETEN?
Neem dan contact met ons op. Bel 0570-667 000 of
stuur een e-mail
Aanmelden nieuwsbrief
Nu ook te volgen via:Rioolwarmte

Een behaaglijk binnenklimaat door warmte en koude uit rioolwater 
De traditionele manier om het binnenklimaat van gebouwen te beheersen is stoken in de winter en het toepassen van airconditioning in de zomer. Er is echter een veelbelovend alternatief in opkomst, namelijk energie uit rioolwater. Hiermee kan fors op fossiele brandstoffen worden bespaard.

Voor wie?
Rioolwarmte en –koude is vrijwel overal beschikbaar. Het biedt al vanaf gebouwen of complexen met middelgrote omvang voordelen. U kunt hierbij onder andere denken aan:
  • Appartementencomplexen
  • Kantoorgebouwen
  • Scholen
  • Theaters
  • Ziekenhuizen
  • Industrie
  • Zwembaden
Het meest efficiënt werkt het principe bij toepassing van lage-temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming. Ook voor conventionele verwarmingssystemen is dit principe echter toepasbaar.

Energie met een luchtje? 
De temperatuur van het rioolwater varieert gedurende het jaar tussen ca. 10°C in de winter en 20°C in de zomer. Om hieraan warmte te onttrekken of juist te leveren, wordt gebruik gemaakt van een warmtewisselaar in combinatie met een warmtepomp. Het rioolwater stroomt over de warmtewisselaar, waardoor warmte wordt toegevoegd of onttrokken aan een gesloten watercircuit. 
Dit watercircuit is aangesloten op een warmtepomp, die op zijn beurt weer is aangesloten op het netwerk van leidingen naar het (de) gebouw(en). Het rioolwater en het verwarmingscircuit zijn gescheiden systemen. Er is dus geen sprake van energie met een luchtje! 

Financiële haalbaarheid 
Klimaatbeheersing op basis van rioolwarmte en –koude vergt investeringen in een warmtewisselaar, een warmtepomp en een leidingstelsel. Daar staat tegenover dat de energiekosten substantieel zullen dalen. In de regel wordt de investering binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend. CCS biedt u de mogelijkheid om een quick scan uit te laten voeren waarmee de haalbaarheid van een dergelijk systeem binnen korte tijd op hoofdlijnen kan worden vastgesteld. 

Onafhankelijk advies 
De technologie om warmte en koude uit het rioolsysteem te halen is in opkomst. In Zwitserland en Duitsland is het principe al enkele malen succesvol geïmplementeerd, maar in Nederland is het nog nieuw. CCS is als onafhankelijk adviseur betrokken bij één van de eerste rioolwarmteprojecten in Nederland. Op basis van onze ervaring en onafhankelijkheid bieden wij onze opdrachtgever ondersteuning op zowel technologisch vlak als in de communicatie met leveranciers.

Meer weten? 
Uiteraard vertellen wij u graag alles over de mogelijkheden tot het uitvoeren van een quick-scan, een haalbaarheidsonderzoek of het begeleiden van het ontwerp- en implementatietraject.


 
Postadres: Postbus 780 7400 AT DEVENTER Bezoekadres: Binnensingel 3 7411 PL DEVENTER           Tel. 0570-667000            Email: info@cocos.nl
ONLINE SCANS
 
WKK scan
Houtverbrandingsscan

TOOLS & DOWNLOADS