Home CCS Nieuws Wie zijn wij Wat doen wij Werken bij CCS Bekijk onze nieuwsbrief Contact
< WERKGEBIEDEN
Exergie

MEER WETEN?
Neem dan contact met ons op. Bel 0570-667 000 of
stuur een e-mail
Aanmelden nieuwsbrief
Nu ook te volgen via:Wat is exergie

Energie gaat nooit verloren. Dit zegt de eerste hoofdwet van de thermodynamica. Toch gaat er iets verloren bij energieomzettingen. Dit is de kwaliteit van energie. Hiervoor wordt het begrip exergie geïntroduceerd.

Exergie geeft aan hoeveel arbeid maximaal verkregen kan worden uit een energie- of materiaalstroom. Een ander woord voor exergie is dan ook arbeidsvermogen. Voor zuivere mechanische energie (die van een draaiend wiel bijvoorbeeld) is de exergie gelijk aan de energie; voor warmte geldt dat de exergie gelijk is aan een gedeelte van de energie in de vorm van warmte. Dit deel hangt af van het temperatuurverschil met de omgeving. Hoe groter het temperatuurverschil, hoe meer exergie een warmtestroom met dezelfde hoeveelheid energie bevat.

Alhoewel exergie al een relatief oud begrip is uit 1956, wordt het nog vrij weinig toegepast. Uit het onderstaande voorbeeld volgt dat hiermee heel goed inzichtelijk wordt gemaakt, waar verspilling (verlies van exergie of kwaliteit van energie) plaatsvindt. 


Uit de figuur volgt duidelijk dat exergie een heel andere kijk geeft op de efficiency van de HR-ketel: 92% van de exergie gaat verloren. Theoretisch is dit niet nodig. De vraag is nu of er een praktische manier is om te verwarmen met een hoger exergetisch rendement. Deze is er inderdaad, er zijn zelfs meerdere manieren. Een voorbeeld is een elektrische warmtepomp. De volgende figuur geeft het rendement van de keten vanaf de elektriciteitscentrale. Het exergetisch rendement is bijna verdubbeld. Omdat de exergie van de omgeving gelijk is aan nul, is deze niet zichtbaar in het exergieoverzicht.  

Kijk voor een uitgebreidere uitleg van exergie ook eens in dit rapport van CCS  in opdracht van agentschapNL


 
Postadres: Postbus 780 7400 AT DEVENTER Bezoekadres: Binnensingel 3 7411 PL DEVENTER           Tel. 0570-667000            Email: info@cocos.nl
ONLINE SCANS
 
ExergieSchat

TOOLS & DOWNLOADS
 
OptiJoule
Wat is ExerCom