Home CCS Nieuws Wie zijn wij Wat doen wij Werken bij CCS Bekijk onze nieuwsbrief Contact
< WERKGEBIEDEN
Innovatie in biomassa

MEER WETEN?
Neem dan contact met ons op. Bel 0570-667 000 of
stuur een e-mail
Aanmelden nieuwsbrief
Nu ook te volgen via:Biogasopwerking op boerderijschaal: Bio-Up

Inleiding
Door CCS is, in samenwerking met Hadetec en Van der Wiel Biogas een gaswasser ontwikkeld om op de boerderij biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit. De eerste versie is ontwikkeld voor een capaciteit van 15-40 m³ biogas per uur. Vanwege de gunstige kostprijs van de installatie wordt hiermee een goed alternatief geboden voor de traditioneel gebruikte warmte kracht koppeling (WKK). Nadeel van de WKK is dat er veel warmte wordt geproduceerd die niet nuttig kan worden gebruikt. Opwerking naar groengas heeft dit probleem niet.  De eerste gaswasser is inmiddels, onder de naam Bio-Up, succesvol actief bij proefboerderij De Marke. Alle informatie vindt u op de website: Bio-Up.

Technologie
De gaswasser werkt volgens het ‘amine was-principe’. Het gas wordt besproeid met een was vloeistof die de CO2 uit het gas opneemt en het methaan doorlaat. Hierna wordt het methaan gedroogd en met stikstof toevoeging op aardgaskwaliteit gebracht. De eigenschappen zijn dan identiek aan dat van Gronings aardgas. Na het toevoegen van de geurstof, zodat het gas ook naar aardgas ruikt, kan het gas zo in het aardgasnet gepompt worden. 

Tanken
Het onderliggende idee van deze techniek is om te rijden op biogas. In 2014 reden in Nederland al 3.000 personenauto`s op groengas. Daarnaast zijn er ook nog bijna 3.000 vrachtauto`s en bestelauto`s die op groengas rijden. Een logische volgende stap is het ombouwen van de trekker naar groengas. Zowel op De Marke in Hengelo als op de Dairy Campus zijn proeven gedaan met trekkers op groengas. Het is nu wachten op de eerste fabrikant die deze trekkers in serie gaat bouwen. Tot die tijd kan het gas worden ingevoed in het aardgasnet of worden gebruikt voor de auto van de boer. 

Financiering
Het project is mede gefinancierd door Climate Kic, TKIgas, Provincie Overijssel, LTO Noord en RVO. Meegewerkt hebben naast de projectpartners Wageningen UR en TNO. 

 
Postadres: Postbus 780 7400 AT DEVENTER Bezoekadres: Binnensingel 3 7411 PL DEVENTER           Tel. 0570-667000            Email: info@cocos.nl
ONLINE SCANS
 
Biogasscan

TOOLS & DOWNLOADS
 
Offline expert biogasscan