Home CCS Nieuws Wie zijn wij Wat doen wij Werken bij CCS Bekijk onze nieuwsbrief Contact
WERKGEBIEDEN
CCS geeft energie advies op maat en is gespecialiseerd in de volgende sectoren:
 
Agrarische sector
Midden- en Kleinbedrijf
Innovatie in biomassa
Utiliteit en zorg
Proces- en levensmiddelenindustrie
Tool- en scan ontwikkeling
MEER WETEN?
Neem dan contact met ons op. Bel 0570-667 000 of
stuur een e-mail
Aanmelden nieuwsbrief
Nu ook te volgen via:

NIEUWS

Groen gas. Hoe zit het in Frankrijk

Nederland is door de Groningse aardgasvelden en het uitgebreide aardgasnetwerk dat verschillende Europese landen voorziet van aardgas, een aardgasland bij uitstek. Desondanks moeten wij van het gas af en overschakelen op andere bronnen om ons te verwarmen. Hoe zit dat in andere landen? CCS is de grens over gegaan en heeft de situatie in Frankrijk bekeken.

In Frankrijk is altijd alles anders
Zoals altijd, is alles in Frankrijk anders. Hier wil men helemaal niet van het gas af. Sterker nog, het aardgasnet wordt gekoesterd als een belangrijk stuk infrastructuur en men spreekt nu zelfs van de “derde gas revolutie”. De eerste revolutie was het vervangen van steenkool door stadsgas, synthetisch gas, gemaakt van kolen. De tweede revolutie was de transitie van stadsgas naar aardgas. Mede door de veronderstelling dat er op grote schaal gebruik zou worden gemaakt van kernenergie, wilde de Nederlandse overheid het aardgas snel te gelde maken. Door het  grote aanbod van Nederlands aardgas en later Noorwegen en Rusland is er in de jaren 70 een wijdverbreid Europees gasnet aangelegd.

De derde gasrevolutie
En dan nu de derde gasrevolutie. De transitie van aardgas naar  groen gas. In 2030 moet 30% van het gas in het net groen zijn en in 2050 zelfs 100%. Door energiebesparing moet de totale consumptie van aardgas afnemen en de resterende behoefte, het verwarmen van huizen en transportbrandstof, wordt voorzien met groen gas, ook wel Bio-Méthane of Gaz Vert. Met name door het gesjoemel van de industrie met diesel motoren is diesel het nieuwe asbest. Daar wil men juist wèl vanaf. Nu al ligt de prijs van diesel hoger dan benzine. Men stimuleert consumenten tot de aanschaf van elektrische personenauto’s en het bedrijfsleven tot de aanschaf van vrachtwagens die rijden op groen gas.

Momenteel zijn er 1.200 tankstations voor CNG in Frankrijk. Ademe (milieuagentschap van het ministerie) verwacht dat het aantal vergistingsinstallaties de komende jaren zal toenemen van 800 naar meer dan 5.000.

Het kan dus maar zo zijn, dat er over een paar jaren niet Nederland het gasland van Europa is, maar Frankrijk. Maar dan wel groen gas!

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Ruurd van Schaik op 0570 – 667 000 / 06 – 2154 8094 of stuur een e-mail naar vanschaik@ccsenergieadvies.nl


14-12-2018
CO2 emissie stijgt fors, Nederland als gidsland
De CO2 emissie is vanaf het jaar 2000 enorm gestegen. Om een beeld te schetsen ... Lees meer >>
12-12-2018
Terugblik op workshop energiecollectieven
Dinsdag 4 december heeft CCS Energie-Advies 30 gasten mogen ontvangen voor een ... Lees meer >>
10-12-2018
CCS-Energie Advies adviseert over optimalisering van koelcircuit
Een Nederlands bedrijf met een productielocatie in Duitsland, benaderde CCS-Ener ... Lees meer >>
29-11-2018
MKB Energy CheckUp: hulp bij energiemaatregelen en meldingsplicht
Bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken ... Lees meer >>
   
Klik hier voor meer nieuws »
 
Postadres: Postbus 780 7400 AT DEVENTER Bezoekadres: Binnensingel 3 7411 PL DEVENTER           Tel. 0570-667000            Email: info@cocos.nl
ONLINE SCANS
 
Biogasscan
WKK scan
Houtverbrandingsscan
Boerderijschaal vergisting
MKB Energy CheckUp

TOOLS & DOWNLOADS
 
OptiJoule
Wat is ExerCom