Groen gas. Hoe zit het in Frankrijk?

Groen gas. Hoe zit het in Frankrijk?

Groen gas. Hoe zit het in Frankrijk?

Nederland is door de Groningse aardgasvelden en het uitgebreide aardgasnetwerk dat verschillende Europese landen voorziet van aardgas, een aardgasland bij uitstek. Desondanks moeten wij van het gas af en overschakelen op andere bronnen om ons te verwarmen. Hoe zit dat in andere landen? CCS Energie-advies is de grens over gegaan en heeft de situatie in Frankrijk bekeken.

Een gasrevolutie? In Frankrijk is altijd alles anders!

Zoals altijd, is alles in Frankrijk anders. Hier wil men helemaal niet van het gas af. Sterker nog, het aardgasnet wordt gekoesterd als een belangrijk stuk infrastructuur en men spreekt nu zelfs van de “derde gas revolutie”. De eerste revolutie was het vervangen van steenkool door stadsgas, synthetisch gas, gemaakt van kolen. De tweede revolutie was de transitie van stadsgas naar aardgas. Mede door de veronderstelling dat er op grote schaal gebruik zou worden gemaakt van kernenergie, wilde de Nederlandse overheid het aardgas snel te gelde maken. Door het grote aanbod van Nederlands aardgas en later Noorwegen en Rusland is er in de jaren 70 een wijdverbreid Europees gasnet aangelegd.

De derde gasrevolutie

En dan nu de derde gasrevolutie. De transitie van aardgas naar groen gas. In 2030 moet 30% van het gas in het net groen zijn en in 2050 zelfs 100%. Door energiebesparing moet de totale consumptie van aardgas afnemen en de resterende behoefte, het verwarmen van huizen en transportbrandstof, wordt voorzien met groen gas, ook wel Bio-Méthane of Gaz Vert. Met name door het gesjoemel van de industrie met diesel motoren is diesel het nieuwe asbest. Daar wil men juist wèl vanaf. Nu al ligt de prijs van diesel hoger dan benzine. Men stimuleert consumenten tot de aanschaf van elektrische personenauto’s en het bedrijfsleven tot de aanschaf van vrachtwagens die rijden op groen gas.

Momenteel zijn er 1.200 tankstations voor CNG in Frankrijk. Ademe (milieuagentschap van het ministerie) verwacht dat het aantal vergistingsinstallaties de komende jaren zal toenemen van 800 naar meer dan 5.000.

Het kan dus maar zo zijn, dat er over een paar jaar niet Nederland het gasland van Europa is, maar Frankrijk. Maar dan wel groen gas!

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Ruurd van Schaik op 0570 – 667 000 / 06 – 2154 8094 of stuur een e-mail naar vanschaik@ccsenergieadvies.nl

Over dit artikel

16 april 2018 / Auteur: Ing. Ruurd van Schaik

Alle nieuwsberichten

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief