Home CCS Nieuws Wie zijn wij Wat doen wij Werken bij CCS Bekijk onze nieuwsbrief Contact
WERKGEBIEDEN
CCS geeft energie advies op maat en is gespecialiseerd in de volgende sectoren:
 
Agrarische sector
Midden- en Kleinbedrijf
Innovatie in biomassa
Utiliteit en zorg
Proces- en levensmiddelenindustrie
Tool- en scan ontwikkeling
MEER WETEN?
Neem dan contact met ons op. Bel 0570-667 000 of
stuur een e-mail
Aanmelden nieuwsbrief
Nu ook te volgen via:

NIEUWS

Uitstekende gewasopname van Bio-NP producten struviet en ammoniumsulfaat

Bij mestraffinage met de Bio-NP worden de overschotten stikstof (N) en fosfaat (P) uit mest verwijderd. In geconcentreerde vorm worden ze als struviet (N en P) en/of ammonium sulfaat (N) afgescheiden en afgevoerd. Alle andere nutriënten en organische stof kunnen maximaal lokaal worden ingezet en benut. Het geproduceerde ammoniumsulfaat is een kunstmest en heeft een bewezen werking. In een serie potexperimenten met de Universiteit van Warschau is nu ook aangetoond dat het gevormde struviet uitstekende bemestende waarde heeft voor mais en gras op verschillende bodemsoorten. 

Struviet (MgNH4PO4.6H2O) is een N en P meststof. De opname van N en P door mais en gras is getest door de nutriëntopname van planten te meten op zandgrond en kleigrond. Daarbij is de toediening van struviet (STR) vergeleken met de toediening struviet aangevuld met ammonium sulfaat (STR+N), de toediening van ammonium fosfaat kunstmest (AF) en geen een blanco experiment zonder toediening van meststoffen. De plantopbrengst bleek aanzienlijk hoger voor STR en STR+N dan wanneer geen meststof toegediend wordt. STR+N is zelfs gelijkwaardig met de toediening van AF (P<0.05). Ook de stikstofopname uit struviet is hoog. Gemiddeld wordt 68% van de toegediende stikstof uit STR en STR+N opgenomen door mais tegen 78% in de AF experimenten. Bij gras wordt 62% opgenomen tegen 52% bij AF. De opname van fosfaat in planten op STR en STR+N was lager (7,3% voor mais en 4,8% voor gras) dan voor AF (18,4% voor mais en 8,1% voor gras). De niet opgenomen fosfaat uit struviet blijft in de bodem achter en blijft beschikbaar voor plantopname op een later tijdstip. Dat maakt struviet een interessante meststof voor gewasrotatie waarin afwisseling van hoge en lage fosfaatvraag binnen de mestwetgeving bediend kan worden. 

De uitstekende toepassingsmogelijkheden van struviet, met name bij gras op zandgrond, maken de producten uit de Bio-NP uitermate geschikt voor inzet in de landbouw waarmee een volledige circulaire benutting van waardevolle nutriënten bereikt wordt. 

Meer informatie? Heeft u vragen over mestraffinage of de inzet van struviet of ammoniumsulfaat, neem contact op met dr. Gijs van Pruissen op 0570 – 667 000 of per e-mail vanpruissen@ccsenergieadvies.nl.

14-12-2018
CO2 emissie stijgt fors, Nederland als gidsland
De CO2 emissie is vanaf het jaar 2000 enorm gestegen. Om een beeld te schetsen ... Lees meer >>
12-12-2018
Terugblik op workshop energiecollectieven
Dinsdag 4 december heeft CCS Energie-Advies 30 gasten mogen ontvangen voor een ... Lees meer >>
10-12-2018
CCS-Energie Advies adviseert over optimalisering van koelcircuit
Een Nederlands bedrijf met een productielocatie in Duitsland, benaderde CCS-Ener ... Lees meer >>
29-11-2018
MKB Energy CheckUp: hulp bij energiemaatregelen en meldingsplicht
Bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruiken ... Lees meer >>
   
Klik hier voor meer nieuws »
 
Postadres: Postbus 780 7400 AT DEVENTER Bezoekadres: Binnensingel 3 7411 PL DEVENTER           Tel. 0570-667000            Email: info@cocos.nl
ONLINE SCANS
 
Biogasscan
WKK scan
Houtverbrandingsscan
Boerderijschaal vergisting
MKB Energy CheckUp

TOOLS & DOWNLOADS
 
OptiJoule
Wat is ExerCom