Uitstekende gewasopname van Bio-NP producten struviet en ammoniumsulfaat

Uitstekende gewasopname van Bio-NP producten struviet en ammoniumsulfaat

Uitstekende gewasopname van Bio-NP producten struviet en ammoniumsulfaat

Bij mestraffinage met de Bio-NP worden de overschotten stikstof (N) en fosfaat (P) uit mest verwijderd. In geconcentreerde vorm worden ze als struviet (N en P) en/of ammonium sulfaat (N) afgescheiden en afgevoerd. Alle andere nutriënten en organische stof kunnen maximaal lokaal worden ingezet en benut. Het geproduceerde ammoniumsulfaat is een kunstmest en heeft een bewezen werking. In een serie potexperimenten met de Universiteit van Warschau is nu ook aangetoond dat het gevormde struviet uitstekende bemestende waarde heeft voor mais en gras op verschillende bodemsoorten.

Struviet (MgNH4PO4.6H2O) is een N en P meststof. De opname van N en P door mais en gras is getest door de nutriëntopname van planten te meten op zandgrond en kleigrond. Daarbij is de toediening van struviet (STR) vergeleken met de toediening struviet aangevuld met ammonium sulfaat (STR+N), de toediening van ammonium fosfaat kunstmest (AF) en geen een blanco experiment zonder toediening van meststoffen. De plantopbrengst bleek aanzienlijk hoger voor STR en STR+N dan wanneer geen meststof toegediend wordt. STR+N is zelfs gelijkwaardig met de toediening van AF (P<0.05). Ook de stikstofopname uit struviet is hoog. Gemiddeld wordt 68% van de toegediende stikstof uit STR en STR+N opgenomen door mais tegen 78% in de AF experimenten. Bij gras wordt 62% opgenomen tegen 52% bij AF. De opname van fosfaat in planten op STR en STR+N was lager (7,3% voor mais en 4,8% voor gras) dan voor AF (18,4% voor mais en 8,1% voor gras). De niet opgenomen fosfaat uit struviet blijft in de bodem achter en blijft beschikbaar voor plantopname op een later tijdstip. Dat maakt struviet een interessante meststof voor gewasrotatie waarin afwisseling van hoge en lage fosfaatvraag binnen de mestwetgeving bediend kan worden.

De uitstekende toepassingsmogelijkheden van struviet, met name bij gras op zandgrond, maken Bio-NP producten uitermate geschikt voor inzet in de landbouw waarmee een volledige circulaire benutting van waardevolle nutriënten bereikt wordt.

Meer informatie? Heeft u vragen over mestraffinage of de inzet van struviet of ammoniumsulfaat (Bio-NP producten), neem contact op met dr. Gijs van Pruissen op 0570 – 667 000 of per e-mail vanpruissen@ccsenergieadvies.nl.

Over dit artikel

1 juni 2018 / Auteur:

Alle nieuwsberichten

    Inschrijving Algemene Harcopy Nieuwsbrief


    Wanneer je de nieuwsbrief in een postbus wenst te ontvangen, graag postbus nummmer, postcode en plaatsnaam in bovenstaand vak invullen!

    Inschrijven voor onze nieuwsbrief

    Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak hieronder een keuze.

    Digitale nieuwsbrief Hardcopy nieuwsbrief