Home CCS Nieuws Wie zijn wij Wat doen wij Werken bij CCS Bekijk onze nieuwsbrief Contact
WERKGEBIEDEN
CCS geeft energie advies op maat en is gespecialiseerd in de volgende sectoren:
 
Agrarische sector
Midden- en Kleinbedrijf
Innovatie in biomassa
Utiliteit en zorg
Proces- en levensmiddelenindustrie
Tool- en scan ontwikkeling
MEER WETEN?
Neem dan contact met ons op. Bel 0570-667 000 of
stuur een e-mail
Aanmelden nieuwsbrief
Nu ook te volgen via:

NIEUWS

SDE+ pot komt niet op

In tegenstelling tot voorgaande uitschrijvingen, is de SDE+ pot van dit voorjaar voor een groot deel niet opgebruikt. Net zoals bij de vorige rondes was er 6 miljard euro beschikbaar om te besteden aan de stimulering van duurzame energieproductie. Hiervan is slechts 3,6 miljard beschikt. Dus 2,4 miljard euro vloeit weer terug naar de schatkist. En dat terwijl Nederland nog ver verwijderd is van het behalen van de doelstellingen voor duurzame energieproductie (14% in 2023).

Opvallend is dat er slechts 5 biogasprojecten zijn toegewezen, het betreft 4 keer een groen gasproject en 1 warmteproject. Twee van deze projecten zijn ingediend samen met CCS Energie-advies. Het totale beschikte bedrag aan biogasprojecten is € 212.000. In vergelijking met de SDE+-rondes in 2017 is dit erg weinig. Toen is er 1,4 miljard euro meer aan SDE+ subsidie aangevraagd, dan er budget was.   

De vraag is natuurlijk, hoe dit nu kan. Wat is er gebeurd dat het aantal aanvragen zo drastisch is teruggelopen? In ons nieuwsbericht van 29 december 2017 hebben wij al aangegeven dat de SDE+ regeling voor 2018 flink versoberd is ten opzichte van het jaar ervoor. Alle bedragen zijn omlaag geschroefd, met een uitzondering voor groen gasproductie. 

Een andere grote aanpassing is het schrappen van het bijvoegen van 5% co-producten bij monomestvergisting. Het rendabel realiseren van vergistingsprojecten op boerderijschaal wordt zonder toevoeging van co-producten wel erg moeilijk. Aangezien monomestvergisting een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie en in de verduurzaming van de landbouw, roepen wij RVO dan ook dringend op om hier kritisch naar te kijken.

Voor de najaarsronde adviseren wij om alleen op groen gasprojecten in te schrijven. We hopen dat de tarieven voor de andere categorieën volgend jaar weer gaan stijgen, zodat ook andere projecten waarin duurzame energie wordt geproduceerd weer rendabel worden. 

Heeft u vragen na het lezen van dit artikel en wilt u meer informatie of geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek met een van onze consultants? Neem dan contact op met +31 (0) 570 – 667 000 of stuur een e-mail naar info@ccsenergieadvies.nl.


08-11-2018
Eendenkroosproductie; EENDracht maakt macht!
CCS Energie-advies doet onderzoek naar de productie van het veelbelovende productiegewas eendenkroos. Het plantje met de gifgroene blaadjes, veelal ... Lees meer >>
01-11-2018
CCS Energie-advies op ondezoeksmissie naar Algerije
CCS Energie-advies richt zich op duurzame energie, in de breedste zin van het woord. Maar het bedrijf doet méér dan dat; CCS Energie-advies he ... Lees meer >>
25-10-2018
4e editie Climate Innovation Experience Utrecht
Vandaag vindt de 4e editie van de Climate Innovation Experience plaats in Utrecht. Tijdens deze dag staat samenwerken aan klimaatinnovatie centra ... Lees meer >>
22-10-2018
RMV beurs Hardenberg
Dit jaar staan wij weer op de RMV Beurs in Hardenberg. Dit jaar wordt de beu ... Lees meer >>
22-10-2018
Uitnodiging excursie Nieuwe Energiedag Oost-Nederland
Tijdens de Nieuwe Energiedag Oost-Nederland, op donderdag 1 november 2018, v ... Lees meer >>
18-10-2018
CCS Energie-advies geeft lezing op Energiebeurs (10-10-2018)
Vorige week woensdag, op de 10e editie van de Dag van de Duurzaamheid, gaf ... Lees meer >>
   
Klik hier voor meer nieuws »
 
Postadres: Postbus 780 7400 AT DEVENTER Bezoekadres: Binnensingel 3 7411 PL DEVENTER           Tel. 0570-667000            Email: info@cocos.nl
ONLINE SCANS
 
Biogasscan
WKK scan
Houtverbrandingsscan
Boerderijschaal vergisting
MKB Energy CheckUp

TOOLS & DOWNLOADS
 
OptiJoule
Wat is ExerCom