Home CCS Nieuws Wie zijn wij Wat doen wij Werken bij CCS Bekijk onze nieuwsbrief Contact
WERKGEBIEDEN
CCS geeft energie advies op maat en is gespecialiseerd in de volgende sectoren:
 
Agrarische sector
Midden- en Kleinbedrijf
Innovatie in biomassa
Utiliteit en zorg
Proces- en levensmiddelenindustrie
Tool- en scan ontwikkeling
MEER WETEN?
Neem dan contact met ons op. Bel 0570-667 000 of
stuur een e-mail
Aanmelden nieuwsbrief
Nu ook te volgen via:

NIEUWS

Eendenkroosproductie; EENDracht maakt macht!

CCS Energie-advies doet onderzoek naar de productie van het veelbelovende productiegewas eendenkroos. Het plantje met de gifgroene blaadjes, veelal te vinden in stilstaand of traag stromend water, heeft een hoog eiwitgehalte van 40% en groeit tot een verdubbeling van biomassa per dag (!). Eendenkroos zou een goede vervanging kunnen zijn van soja in voermix voor koeien, varkens en kippen. Voor CCS Energie-advies tijd om onderzoek te doen naar een optimale productie van dit waterplantje.

Ondanks de overduidelijke kwaliteiten die eendenkroos heeft, lukt het nog niet om met het plantje door te breken. CCS Energie-advies pakt de handschoen op, want naast het groeipotentieel, doet eendenkroos het uitstekend op digestaat van mestvergisting en zet het nutriënten zoals (ammonium) stikstof en fosfaat om in verse biomassa. Daarmee lost het wonderplantje ook een deel van het mestprobleem op.

Daar komt de bekende uitspraak ‘EENDracht maakt macht’ volgens CCS Energie-advies om de hoek kijken. In de visie van CCS Energie-advies moet, om van eendenkroos een succes te maken, alles kloppen. Dat lukt alleen door samen te werken en naar oplossingen te kijken. De groei moet maximaal zijn (maximale nutriëntopname en maximale productie) én de eiwitconcentratie moet hoog zijn. Dat betekent dat de groeiomstandigheden continu optimaal moeten zijn. CCS Energie-advies onderzoekt momenteel hoe een eendenkroosvijver ingericht kan worden om die optimale omstandigheden te bereiken. Het controleren van een biologisch systeem is vaak weerbarstig, maar door het monitoren kan een optimale groeiconditie gevonden worden.

De opgedane kennis over eendenkroos en de automatisering van operationele activiteiten moet het mogelijk maken in Nederland commercieel eendenkroos te produceren. Door, in vergelijking met mais of gras, per hectare de productie te verdubbelen (of meer!), is eendenkroos een hoogwaardige vervanging van geïmporteerde soja.

Heeft u vragen, of wenst u meer informatie over eendenkroosproductie? Gijs van Pruissen staat u graag te woord. Hij is bereikbar op 0570-667000 of via vanpruissen@ccsenergieadvies.nl.14-01-2019
CCS Energie-advies ontwikkelt duurzaam tankstation bij de boer
CCS Energie-advies heeft een droom: meewerken aan duurzame landbouw. Duurzaam tr ... Lees meer >>
07-01-2019
De Groene Fabriek
De overheid heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Om dat te kun ... Lees meer >>
07-01-2019
Vergistingsinstallatie opgeleverd door CCS Energie-advies
Op de valreep van 2018 heeft CCS Energie-advies een vergistingsinstallatie m ... Lees meer >>
18-12-2018
BEST Energy CheckUp: scans voor potentieel energiebesparing en duurzame energieproductie
Maak kennis met BEST Energy CheckUp, een initiatief van CCS Energie-advies ... Lees meer >>
   
Klik hier voor meer nieuws »
 
Postadres: Postbus 780 7400 AT DEVENTER Bezoekadres: Binnensingel 3 7411 PL DEVENTER           Tel. 0570-667000            Email: info@cocos.nl
ONLINE SCANS
 
Biogasscan
WKK scan
Houtverbrandingsscan
Boerderijschaal vergisting
MKB Energy CheckUp

TOOLS & DOWNLOADS
 
OptiJoule
Wat is ExerCom