Home CCS Nieuws Wie zijn wij Wat doen wij Werken bij CCS Bekijk onze nieuwsbrief Contact
WERKGEBIEDEN
CCS geeft energie advies op maat en is gespecialiseerd in de volgende sectoren:
 
Agrarische sector
Midden- en Kleinbedrijf
Innovatie in biomassa
Utiliteit en zorg
Proces- en levensmiddelenindustrie
Tool- en scan ontwikkeling
MEER WETEN?
Neem dan contact met ons op. Bel 0570-667 000 of
stuur een e-mail
Aanmelden nieuwsbrief
Nu ook te volgen via:

NIEUWS

CO2 emissie stijgt fors, Nederland als gidsland
De CO2 emissie is vanaf het jaar 2000 enorm gestegen. Om een beeld te schetsen: in het jaar 2000 was de emissie plusminus 25 miljard ton per jaar, waar het in 2018 ongeveer 37 miljard ton per jaar betreft. Het afgelopen jaar is de CO2 emissie met 2,7% gestegen. De vraag is, waar die enorme stijging vanaf het jaar 2000, vandaan komt.
br/> Het antwoord is vrij simpel; China had een toename van ruim 6 miljard ton, terwijl de CO2 emissie van de Verenigde Staten enkel licht is afgenomen. De helft van de toename wordt op China’s conto geschreven, naast India, als grote uitstoter. Nederland zit, om een vergelijking te schetsen, onder de 0,2 miljard ton. Dit is, in vergelijking tot ervoor, licht toegenomen.

Het lastig is, dat per inwoner de getallen anders liggen. Oude cijfers uit 2009 laten de volgende uitstoot per persoon zien: India 1,4 ton, China 6 ton, Nederland 10 ton en in de Verenigde Staten 17 ton. Het is interessant je te beseffen of deze cijfers er toe doen; de uitdaging is om de emissie te verminderen en voor nieuwbouw is dat vaak gemakkelijker.

Als we kijken naar mogelijke oplossingen, denk ik dat we kunnen beginnen met het bestuderen van de CO2 emissie per product . In mijn optiek is het logisch dat producten met hogere vervuiling, een hogere heffing krijgen. Een goede eerste stap: een heffing op vervuilende import met een hoge CO2 emissie.

Naast de stok, geldt natuurlijk de wortel. Nederland moet als gidsland optreden. China neemt graag onze technologie over. Laat Nederland voorbeeld zijn en aan landen als China leren hoe zij duurzaam kunnen produceren. Op een manier dat Nederland bij de technologieoverdracht genoeg verdient om de positie als gidsland te versterken, zodat duurzaamheid gewaarborgd blijft.

Ik denk aan meer ondersteuning bij de export van onze technologie, zoals RVO (www.rvo.nl/dhi) deze geeft. Het is goed dat Nederland laat zien hoe je klimaatneutraal wordt. Als de wereldwijde CO2 emissie gestopt moet worden, dan zullen de grote stappen uit het buitenland moeten komen. Vooral India en China dienen te bewegen, als grootste uitstoters.

07-01-2019
De Groene Fabriek
De overheid heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Om dat te kunnen bewerkstelligen, zijn er stappen nodig. Bedrijven en industrie vor ... Lees meer >>
07-01-2019
Vergistingsinstallatie opgeleverd door CCS Energie-advies
Op de valreep van 2018 heeft CCS Energie-advies een vergistingsinstallatie met mestverwerking opgeleverd. De installatie werd geplaatst bij het be ... Lees meer >>
18-12-2018
BEST Energy CheckUp: scans voor potentieel energiebesparing en duurzame energieproductie
Maak kennis met BEST Energy CheckUp, een initiatief van CCS Energie-advies en TNO. Het BEST-initiatief ondersteunt lokale organisaties en ondern ... Lees meer >>
14-12-2018
CO2 emissie stijgt fors, Nederland als gidsland
De CO2 emissie is vanaf het jaar 2000 enorm gestegen. Om een beeld te schetsen ... Lees meer >>
12-12-2018
Terugblik op workshop energiecollectieven
Dinsdag 4 december heeft CCS Energie-Advies 30 gasten mogen ontvangen voor een ... Lees meer >>
10-12-2018
CCS-Energie Advies adviseert over optimalisering van koelcircuit
Een Nederlands bedrijf met een productielocatie in Duitsland, benaderde CCS-Ener ... Lees meer >>
   
Klik hier voor meer nieuws »
 
Postadres: Postbus 780 7400 AT DEVENTER Bezoekadres: Binnensingel 3 7411 PL DEVENTER           Tel. 0570-667000            Email: info@cocos.nl
ONLINE SCANS
 
Biogasscan
WKK scan
Houtverbrandingsscan
Boerderijschaal vergisting
MKB Energy CheckUp

TOOLS & DOWNLOADS
 
OptiJoule
Wat is ExerCom